Monthly Archives: January 2017

Huig blijft gekraakt!

huig blijft gekraakt

De gekraakte voormalige drukkerij Huig, word bedreigd met ontruiming. De eigenaar van het gebouw heeft aangifte gedaan bij de politie. De bewoners van het pand zijn in beroep gegaan, morgen zal er een strafrechtelijke rechtzaak plaatsvinden tegen de ontruiming: 11 uur bij de rechtbank in Haarlem. Wij roepen iedereen op om naar de rechtzaak te komen!

De Huig is al sinds 14 augustus gekraakt om als woonruimte te dienen en de langdurige leegstand van dit pand (10 jaar) aan te kaarten. De eigenaar van het pand is De Driestreng BV uit Hilversum. Er zijn geen concrete plannen van De Driestreng om iets met het gebouw te gaan doen en lijkt het erop (blijkt uit de processtukken) dat als het pand ontruimd word er anti-kraak in word gezet, wat wij geen goed alternatief vinden voor kraken. Anti-kraak corporaties maken misbruik van de vele woningzoekenden door de prijzen erg hoog te maken, maar daar geen enkel huurrecht tegenover te stellen: wat vroeger een bureaucratisch alternatief leek tot kraken, blijkt een corrupt systeem om woningzoekenden uit te buiten.

Doordat dit gebouw 10 jaar leeg heeft gestaan met dezelfde eigenaar wordt er duidelijk met het gebouw gespeculeerd. Deze locatie biedt veel potentie voor culturele activiteiten en woon/werk- ruimte. Als de rechtszaak verloren wordt zal het (weer) wachten zijn totdat de prijs stijgt om het gebouw door te verkopen aan een projectontwikkelaar die daar dure appartementen gaat bouwen. Zolang er geen concrete plannen zijn om iets met het gebouw te gaan doen is er geen noodzaak voor ontruiming en zetten wij ons in om het pand te behouden.

Wij zullen niet wijken voor de onterechte praktijken van leegstand of anti-kraak. Huizen voor mensen, niet voor winst!

Wij roepen iedereen op om naar de rechtzaak te komen! 11 Januari, 11:00 bij de rechtbank Haarlem, Simon de Vrieshof 1.